• UABDivulga
11/2013

Del Laboratori a la Llei

Dos professors de la UAB, el Dr. Adolf Tobeña i el Dr. Óscar Vilarroya van organitzar el novembre de 2012 unes jornades de Neuroètica titulades “From Lab to Law”. Ara es publica una compilació d’articles fruit d’aquesta trobada. La Neuroètica analitza les bases neurobiològiques de temes sociològics fonamentals i inclou una exploració de conceptes ètics com el judici moral, la predisposició vers la criminalitat i la responsabilitat legal.

Els dies 12 i 13 de novembre de 2012 van tenir lloc al Cosmocaixa Barcelona unes jornades internacionals de Neuroètica que portaren per títol “From Lab to Law” i que posaren sota escrutini científic qüestions com la sociabilitat, la responsabilitat i la criminalitat. Ara, es publica un volum de l’Annals of the New York Academy of Sciences que recopila els articles dels diversos ponents que van participar d’aquells dies.
 
La Neuroètica desenvolupa un àmbit científic adreçat a analitzar bases neurobiològiques de temes sociològics fonamentals. El camp de la neuroètica inclou la “neurociència de l’ètica”, una exploració de conceptes ètics com el judici moral, la predisposició vers la criminalitat i la responsabilitat legal; i l’“ètica de la neurociència” enfocada a l’ètica en aplicar informació neurocientífica o genètica cap a finalitats legals, predictives i terapèutiques. S’han fet avenços recents per conèixer els processos neurològics i les limitacions en la presa de decisions i els factors neurològics i genètics que mitjancen conductes criminals i addictives, igual que els vectors socioculturals i els sistemes de valors que poden dur a les dinàmiques d’insurgència i terrorisme. Els avenços en la neuroimatge, la psicofarmacologia i la genètica ofereixen noves possibilitats per a l’avaluació i la intervenció en les varietats problemàtiques del comportament humà.

Els investigadors de la Neuroètica argumenten que aquests coneixements de la neurobiologia poden tenir beneficis per la societat, però les interpretacions d’aquestes troballes requereixen una curosa consideració crítica. Al costat de la comprensió de les decisions morals, els valors i els progressos de responsabilitat, esdevé necessari definir amb rigor l’ètica de la psiquiatria predictiva.

Elisabet Domínguez Clavé

Referències

Annals of the New York Academy of Sciences, 1299. 2013.

 
View low-bandwidth version