Èxit de participació en les XXVII Jornades de Porcí de la UAB i l'AVPC

Les XXVII Jornades de Porcí de la UAB i l'AVPC reuneixen professionals per abordar els reptes del sector
03/02/2025
La Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l'Associació de Veterinaris de Porcí de Catalunya (AVPC) han celebrat amb èxit la vint-i-setena edició de les Jornades de Porcí, un esdeveniment consolidat que ha reunit professionals del sector per abordar els desafiaments actuals de la producció porcina.
Durant els dies 29, 30 i 31 de gener, la Facultat de Veterinària de la UAB i l'Hotel EXE Campus Bellaterra han estat l'escenari d’un programa acadèmic i professional de gran interès, amb tallers especialitzats, taules rodones, ponències i una sessió de casos clínics.
L’esdeveniment es va iniciar el dia 29 amb tallers pràctics en diverses disciplines, entre elles l’aplicació de bandes en el control del PRRS, interpretació de lesions en patologia, gestió econòmica per a veterinaris i diagnòstic ecogràfic en la reproducció porcina. Professionals de prestigi com Carles Casanovas (Ceva), Toño Vela (ThinkinPig), Miquel Forcadell (Liderporccc), Quim Segalés (UAB i CReSA) i Josep Font (SIP Consultors) van compartir la seva expertesa amb les persones assistents.
El dia 30, la jornada es va centrar en els reptes actuals del sector, amb una destacada ponència de Xavier Manteca (UAB) sobre el benestar animal en la producció porcina, seguida d'una anàlisi de la situació del PRRS a escala mundial a càrrec d'Enric Mateu (UAB). La taula rodona sobre els desafiaments climàtics i la producció porcina, moderada per Josep Solé (AVPC), va comptar amb la participació de Sergi Illán (Aviagen), Marta Fornós (SNiBA-UAB), Cesc Illas (Grup Batallé) i Miquel Collell (MSD Animal Health), qui van aportar perspectives clau per afrontar el futur del sector.
Durant la tarda del dia 30, es va celebrar la sessió de casos clínics, moderada per Josep Casanovas (Cincaporc SA) i Iván Díaz (UAB), en la qual es van presentar sis casos seleccionats prèviament. Les persones assistents van tenir l’oportunitat de votar els millors casos, amb un premi de 1.000 euros per al cas guanyador i 500 euros per al segon lloc.
El darrer dia de les jornades es va dedicar a la recerca i desenvolupament en l'àmbit porcí, amb la presentació d’estudis innovadors sobre nutrició, consum d’aigua i epidemiologia de la influença porcina. A més, es va posar en relleu la importància de la gestió alimentària en la longevitat de les truges i el maneig del dejuni presacrifici.
Amb una participació entusiasta i un alt nivell acadèmic, les XXVII Jornades de Porcí de la UAB i l’AVPC han reafirmat el seu compromís amb la formació i la innovació en el sector porcí. La següent edició promet continuar sent un punt de trobada clau per a professionals i persones investigadores.