• UABDivulga
28/02/2019

Maria Jesús Espuny rep un homenatge en l'acte institucional del Dia Internacional de les Dones Treballadores

Homenatge a Maria Jesús Espuny
L'acte institucional que celebra la UAB amb motiu del Dia Internacional de les Dones Treballadores, que ha tingut lloc el dijous, 7 de març, ha reconegut enguany a Maria Jesús Espuny, professora emèrita del Departament de Dret Públic i de Ciències Historicojurídiques i directora del Centre d’Estudis de Recerca Dones i Drets (CEDD).

Eshter Zapater, degana de Dret: "Avui dia els estudis de Relacions Laborals de la UAB són un referent d'èxit a nivell estatal gràcies a la tasca de la professora Espuny".

L'acte institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones Treballadores, que cada any reconeix una figura, departament o centre de la UAB que s'hagi distingit per la defensa dels drets de les dones, ha reconegut enguany la trajectòria de Maria Jesús Espuny, professora emèrita del Departament de Dret Públic i de Ciències Historicojurídiques i directora del Centre d’Estudis de Recerca Dones i Drets (CEDD). Ha estat un acte emotiu, en el qual hi ha estat present la  seva família (els seus cinc fills i filles i marit), amigues i amics, estudiants i companyes i companys del professorat i PAS que no s'han volgut perdre aquest homenatge.

La professora Espuny -que es va incorporar com a docent a la UAB l'any 1983, i es va doctorar posteriorment- actualment és professora emèrita i la coordinadora de la xarxa alumni de Relacions Laborals-, ha estat vicedegana de la Facultat de Dret de la UAB i coordinadora del grau d’Estudis de Relacions Laborals i del doble grau de Relacions Laborals i Dret.  L’any 2016 va rebre la distinció Jaume Vicens Vives a la Qualitat Docent per la seva llarga trajectòria i pel disseny de metodologies avançades adaptades al context socioeconòmic de l’entorn, especialment en l’àmbit de les Relacions Laborals.

També és co-autora de la publicació La docencia del derecho con perspectiva de género, pionera a l’estat espanyol. Les seves línies d’investigació són dret local de Catalunya, història del dret mercantil, amb especial referència al Tribunal del Consolat de Comerç de Catalunya (1758-1829) –objecte de la seva tesi doctoral-, i des de 1993, història contemporània social i jurídica amb especial referència a temes de gènere. Té publicacions en totes aquestes línies. 

En l'acte, la degana de la Facultat de Dret, Esther Zapater, ha fet una descripció de la trajectòria professional i personal de la professora Espuny, i ha explicat que ha estat capdavantera en diferents aspectes: "Ha estat pionera en introduir les pràctiques externes als estudis, ara fa més de 25 anys, quan ningú sabia pràcticament què eren; pionera en l'estudi de la història social del dret així com en el dret al franquisme; pionera en crear vincles entre la universitat i la societat; i pionera en introduir la perspectiva de gènere als estudis de Dret", ha explicat Esther Zapater. "Avui dia els estudis de Relacions Laborals de la UAB són un referent d'èxit a nivell estatal gràcies a la tasca de la professora Espuny", ha afegit la degana.

A continuació, s'ha projectat un vídeo on apareixien companyes i companys que han treballat amb ella al llarg de tots aquests anys a la UAB, que han explicat la capacitat de treball, passió a la feina i innovació que sempre ha caracteritzat a la professora Espuny en la seva tasca docent, investigadora i de gestió a la UAB.

Tot seguit, Maria Jesús Espuny ha agraït emocionada, en primer lloc, el premi, a totes les dones, i en concret, a les de la UAB. També ha tingut unes emocionades paraules d'agraïment per la seva família (el seu marit i les seves cinc filles i fills, alguns vinguts expressemant de l'estranger per a l'acte, hi eren presents). "Però vull que quedi clar que tot això que he fet és gràcies a un esforç col.lectiu, fruït d'una interdisciplinarietat que només es dona a un campus com el de la UAB", ha dit, alhora que ha afegit que "jo només he estat senzillament una professora de la Facultat de Dret de l'Autònoma, que ha intentat fer el màxim de bé possible la seva feina".

Espuny ha explicat quan va començar a estudiar i investigar en legislació social es preguntava on era la dona, "no hi apareixia enlloc", i així fou com va anar introduint un enfoc amb perspectiva de gènere als estudis, "era obligat, perquè no hi erem les dones allà, era com si no existíssim".

Una tasca de responsabilitat, la de la Igualtat a la UAB
Prèviament a l'homenatge, ha intervingut la vicerectora d'Alumnat i Ocupabilitat, Sara Moreno, que ha explicat que la UAB està treballant en l'àmbit de la docència per introduir la perspectiva de gènere en els estudis, i alhora en l'elaboració del IV Pla d'Igualtat entre homes i dones. "Com a universitat, tenim una responsabilitat molt gran, en aquest sentit" ha dit. I ha explicat que "actualment això que s'està fent d'ajuntar el concepte de gènere amb una ideologia és un despropòsit", i ha explicat que "el gènere és una evidència empírica, que ens serveix per explicar el que passa a la realitat, i no podem parlar d'ideologia de gènere: és a dir, no podem atribuir ideologia a allò que és coneixement".

La directora de l'Observatori per a la Igualtat, Maria Prats, ha explicat detalladament totes les accions i la tasca que ha dut a terme durant el darrer any l'Observatori, i ha agraït a l'equip de professionals que ho ha fet possible.
 
Posteriorment al lliurament del Premi, ha tingut lloc la conferència Discriminaciones invisibles en el trabajo de hombres y mujeres, que ha impartit la professora Amparo Ballester, catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de València.

La rectora de la UAB, Margarita Arboix, ha presentat l'acte i l'ha tancat, mostrant el seu ferm compromís amb la igualtat entre homes i dones a la Universitat Autònoma.
 
Programa de la jornada institucional i cartell.

 
View low-bandwidth version