• UABDivulga
02/2006

Expedición por la América del Sur del siglo XVI. Las crónicas de Indias

Expedició per l'Amèrica del Sud del segle XVI. Guia per al viatge: Les cròniques d'Índies

Los primeros cronistas que llegaron a América describieron que se habían topado con sociedades altamente civilizadas y urbanizadas. Con el paso del tiempo estos hechos se distorsionaron y el mundo occidental fue adquiriendo una visión diferente a la realidad. ¿Por qué? En su tesis doctoral Isabel Bargalló Sánchez desentierra esta alteración y responde a ésta y otras preguntas.

Quin és l'origen de la visió que el món occidental té actualment del fet urbà a Mesoamèrica abans de l'arribada dels europeus? Aquesta tesi intenta trobar-hi algunes respostes a través de l'anàlisi de les Cròniques d'Índies. Els textos dels primers cronistes ens acosten a societats altament civilitzades i urbanitzades però sembla que aquesta idea va canviant a partir dels segles XVIII i XIX quan, amb la llegenda negra, neix també un intent -reeixit en general- de minimitzar l'abast de les cultures americanes.

La tesi està dividida en 5 capítols. El primer està dedicat a la metodologia que hem utilitzat i a l'acotació cronològica i geogràfica del tema. El segon a l'evolució que ha tingut a Occident la idea de la ciutat mesoamericana precolombina des del segle XVI fins al segle XX. Al tercer hem analitzat i classificat les nostres fonts, els cronistes, en funció de la informació que ens aporten i de la seva credibilitat. El quart és el capítol central d'aquest treball d'investigació i està dividit en tres parts: la ciutat descrita, la ciutat comparada i la ciutat dibuixada. Per acabar, el cinquè capítol fa referència al pas de la ciutat ameríndia a la ciutat colonial.

Isabel Bargalló

Universitat Autònoma de Barcelona

Referencias

Tesis: "La ciutat mesoamericana vista pels cronistes", llegida per Isabel Bargalló Sánchez l'1 de desembre de 2005 i dirigida per Victòria Solanilla Demestre.

 
View low-bandwidth version